Typisch Lottum

on 10 februari 2014

Met ‘Typisch Lottum’ willen we dingen onder de aandacht brengen die uiteraard ‘Typisch Lottum’ zijn. Dit kan een speciale activiteit, een Lottums recept of zelfs Lottumse proza zijn.

Gekke maondag

Tekst....

Kermisprocessie

Tekst....

Paardenmarkt

De paardenmarkt in LottumStichting Paardenmarkt Lottum organiseert jaarlijks met vrijwilligers uit de verenigingen Pony- en ruiterclub Lottum en S.V. Lottum een van de grootste Paardenmarkt in Zuid-Nederland. De paardenmarkt is een oude traditie in Lottum. Door huidige opzet van de paardenmarkt gecombineerd met een jaarmarkt (circa 150 marktkraampjes) is de stichting er ingeslaagd er groots gebeuren van te maken.

De paardenmarkt vindt jaarlijks november plaats op de eerste maandag na 11 november of op 11 november. Het marktplein staat jaarlijks hartstikke vol met pony's en paarden. Duizenden bezoekers komen jaarlijks naar de gezellige Paardenmarkt Lottum.

Ratelen

Ratelen in LottumEen zeer oude traditie in Lottum. Ratelen vindt zijn ontstaansrecht vanuit de katholieke kerk. De misdienaars haalde vroeger al ratelend eieren en later ook nog muntgeld op langs alle huizen van Lottum. Er werden vroeger al 2 groepen gevormd. Een groep ging naar Houthuizen aangevuld met een deel van de kern Lottum en de andere naar de Hei en het overige deel van de kern Lottum. Elke groep vertrok onder toezicht van een opper, assitent begeleiders en mandendragers van klas 6 ( nu groep 8). Men vertrok om 9 uur 's morgens met lunchrantsoen. Tussendoor een rustpauze en om 15.00 uur terug zijn op het schoolplein. De mandendragers moesten de weg soms tweemaal maken op tussendoor de mend met eieren te gaan ledeigen op school. Dit allemaal ter afsluiting van de vastentijd om met pasen iets extra's te hebben, omdat de vastentijd bijna was afgelopen. Na verloop van tijd hebben allen de jongens vanaf klas 3 (nu groep 5) van de basisschool deze traditie overgenomen steevast op Witte Donderdag. De overige leerlingen (voornamelijke de jongste klassen, waaronder alle meisjes) hadden die dag vrijaf, maar moesten wel omstreeks 15.00 uur hun deel van de dagopbrengst komen ophalen. Sinds enkele jaren mogen ook de meisjes deelnemen aan het ratelen op Wiite Donderdag.

Opbrengt ratelenDe dagopbrengst wordt nog steevast onder alle kinderen van de basisschool verdeeld onder toezicht van de leraren en leraressen. Foto's uit 2004 beschikbaar gesteld door Lei Spreeuwenberg.

Rozenfestival

Rozenfestival Limburg LottumLottum origiseert elke 2 jaren een groots opgezet Rozenfestival. Een uniek gebeuren, waarvoor meer dan 1500 vrijwilligers enkele weken hun beste beentje inzetten om het rozenfestival telkens tot iets geweldigs te maken. Meer dan de helft van de Lottumse gemeenschap (Lottum telt 2016 inwoners) is op een of andere manier betrokken voor, tijdens en na door werkzaamheden heden te verrichten om het unieke Rozenfestival in het Rozendorp Lottum te laten slagen.

Volgende Rozenfestival vindt plaats in 2014 met thema: "Rozen stelen de show" of te wel op zijn Duits " Showtime für Rosen". Meer informatie: www.rozendorplottum.nl

Lottum Dörpke

Tussen Grevors en ut Brokus kastiel
Lei en plekske grond
't Waas ni vûl nobels dus lot-er-ma-um
zei de volksmond.
Kreyehof, Schuutwater, Heiklef en Brook,
Flinsenberg, Ulsheg, Knienskamp en Boshook,
Houtheze, Papeling, 't Hetje en 't Zandt,
De rest waas naovenant.

REFREIN:
Lottum, dörpke oet den alden tied
Waat is oet oow gewaore,
As me nou is heej en dao kiekt
Liekt ut opneej gebaore.
Doezende merges bouwland en wei
Hiel knusse pedjes op de Zanghei,
Lottum, vroeger ozelig en kaal
Nou is't os ideaal.

't Lottum vaan nou het en hiël gooje naam
daat leet vur de hand.
Roëze en bömkes die hebbe ur faam
In 't ganse land.
Boëne, komkommers en sperriës en prei
Körf vol beeje op roëdbroëne hei,
Kakelende henne, völ vië in de wei,
Lottum telt wer mej.

REFREIN

Aas ge daat Lottum van nou's bekiekt
Vaan alle kant.
En daan dàt Lottum 's toënt aan 't publiek
Oet ut ganse land.
Pickboys en voetballers staon eure man
Zang en muziek, jao ze rope d'r vaan.
Dansers en schaatsers die zien d'r vaan naam
Lottum bovenaan.

REFREIN